Ongeacht je niveau in schaken, is er altijd ruimte voor verbetering. Met de juiste aanpak en instelling kan schaken zowel leuk als gemakkelijk zijn om beter in te worden. Om je schaakspel te verbeteren zijn er een aantal stappen die je kunt volgen: leer de regels, speel veel partijen, analyseer je partijen, oefen met schaakpuzzels, bestudeer het eindspel, vermijd tijdverspilling aan het uit je hoofd leren van openingen, en denk twee keer na voordat je een zet doet.

 1. Zorg ervoor dat je de regels kent.
  Of je nu een beginner bent of een gevorderde speler, het is altijd verstandig om de regels van het spel nog eens door te nemen en te kijken naar speciale regels en de bewegingen van de stukken.

 2. Speel veel partijen.
  Net als bij alles waar je beter in wilt worden, is herhaling essentieel. Speel zo veel mogelijk schaakpartijen op allerlei niveaus.

 3. Analyseer je partijen en leer van je fouten.
  Zonder analyse heeft spelen vaak weinig zin. Door het analyseren van je partijen kun je je fouten en mogelijkheden leren herkennen en zo je spel verbeteren. Computeranalyse kan hierbij van grote hulp zijn.

 4. Oefen met schaakpuzzels.
  Tactische schaakpuzzels zijn een geweldige manier om situaties te oefenen waarin je je vaardigheden kunt aanscherpen. Het is als het ware schaken waarbij je alleen het goede deel speelt, namelijk het winnen van de partij.

 5. Bestudeer de basis van het eindspel.
  In de meeste schaakpartijen komen spelers terecht in het eindspel, waarbij het erom gaat wie als eerste een pion kan laten promoveren tot dame. Het is belangrijk om te leren hoe het eindspel werkt en hoe je het spel kunt winnen.

 6. Verspil geen tijd aan het uit je hoofd leren van openingen.
  Veel spelers besteden veel tijd aan het uit het hoofd leren van de zetten van een openingsreeks, terwijl de meeste spelers slechts een beperkt aantal openingen kennen. Focus in plaats daarvan op het begrijpen van de principes van de opening en pas deze toe in verschillende situaties.

 7. Denk goed na voordat je een zet doet.
  Een van de belangrijkste aspecten van het schaken is om te voorkomen dat je slechte zetten maakt die je een voorsprong in de partij kunnen kosten. Controleer altijd of je koning veilig staat en of je geen stukken weggooit voordat je een zet doet. Door te leren hoe je een plan moet maken en je zetten op de juiste manier te plannen, kun je je schaakspel aanzienlijk verbeteren.