Wat is backgammon?

Backgammon is een bordspel wat gespeeld kan worden door twee spelers tegelijk. Gekeken naar alle spellen in Nederland is Backgammon een spel wat behoort tot de oudste spellen die we kennen. Backgammon (tavla) valt onder de categorie behendigheidsspel en wordt gespeeld door twee spelers. Het spel zit vol actie en spanning. Het is juist deze combinatie tussen behendigheid en geluk dat het spel zo spannend maakt. Dit behendigheidsspel wordt gespeeld met volledige informatie en met een toevalselement erin te weten de dobbelstenen.

Je kunt Backgammon zien als een soort race. Als speler moet je door middel van het gooien met de dobbelsteen jouw stenen naar de andere kant van het bord krijgen. Beide spelers gaan een andere kant op op het bord. Wie als eerste alle stenen aan de andere kant heeft, wint!

De meeste mensen zullen Backgammon kennen als het bordspel maar dit spel wordt tegenwoordig ook online gespeeld.

Wat heb je nodig voor het spelen van backgammon?

Het spel Backgammon bestaat uit het bordspel met daarop 24 gekleurde driehoeken verdeeld over vier kwadranten met ieder zes driehoeken.

Waar komt backgammon vandaan?

Zoals verteld is Backgammon een eeuwenoud bordspel uit het Oosten. Er zijn opgravingen geweest in Iran (2004), die laten zien dat dit spel minimaal 5000 jaar geleden ook al gespeeld werd. Deze versie van hoe wij nu Backgammon kennen werd gespeeld in het oude Burnt City in de provincie Sistan-Baluchistan.

Naast Iran werd dit spel vroeger al in meerdere delen van de wereld gespeeld. Zo zijn er ontdekkingen gedaan dat in China, Griekenland, Rome, India en Egypte van resten waaruit bleek dat hier Backgammon gespeeld werd.

Na het Oosten is het bordspel overgewaaid naar delen van Europa. In de landen Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland en Nederland is het spel erg populair. Tot op de dag van vandaag wordt Backgammon nog veel gespeeld.

Wat zijn de spelregels van backgammon? Hoe win je backgammon?

Tijdens het spelen van Backgammon moet je al je 15 stenen naar de andere kant van het bord krijgen. Door het gooien met de dobbelsteen wordt er bepaald hoeveel plaatsen jij per steen kunt gaan zetten.

Het speelveld wordt gekenmerkt door de 24 gekleurde driehoeken. Speler een gaat van driehoek 1 naar 24 en speler twee beweegt van 24 naar 1.

Het plaatsen van de stenen gaat als volgt:

Speler 1 :

  • Plaats 2 stenen op veld 1
  • Plaats 5 stenen op veld 12
  • Plaats 3 stenen op veld 17
  • Plaats 5 stenen op veld 19

Speler 2 plaats de stenen dus precies andersom, geteld vanaf veld 24 in plaats van veld 1.

Het spel begint met het gooien van de dobbelsteen. Je mag het aantal stappen vooruit wat je gooit met de dobbelsteen. Je verplaatst je stenen dan naar een open veld, waar nog niet meer dan 1 steen van de tegenstander staat. Voorkom dat je stenen op het veld alleen hebt staan, deze mogen worden geslagen. Wanneer je wordt geslagen begint deze steen opnieuw, in het thuisvak van je tegenstander. Degene die als eerst al zijn stenen aan de overkant heeft wint het spel.

...Lees meer
Filters Filters
Pagina 1 van 1